Google Arama Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

Google arama algoritması aslında matematiksel bir sistemdir. Web sitelerinin gün geçtikçe kullanımı artarken bunların sıralama biçimleri ve arananlara göre konu biçimlerine kadar bir sıralama sağlar. Yani botlardan geçerek bir indeksleme sağlayan Google algoritma doğru ve nitelikli web sitelerine öncelik verirken düzenli bir içerik üreten web sitelerini sıralamaya sokar. Bu alanda genel olarak seçmiş olduğunuz hosting paketlerinin kalitesi ve hızı gibi unsurlarda önemlidir.

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Gün geçtikçe bu sistemi takip etmek gerekirken genel olarak çalışma amacı hep aynı kalacak gibi görünür. Belirli unsurları baz alarak ilerleyen Google algoritması yine kendi için de başlıklar belirler. Bunlar ise;

  • Kopya içerikleri barındırmazken, buna uymayanlara Google ceza sistemi uygular.
  • Seo uyumu
  • Sitenin mobil uyumu
  • İçeriklerin düzenli girişleri
  • Kullanıcı kişilerin geri dönüşleri
  • Kullanımın kişilere akıcı olarak iletilmesi
  • Anahtar kelime kullanımı

Ve bunlar haricinde farklı teknik bilgilerini barındıran Google algoritması binlerce web sitelerinin işleyişini belli bir düzen de tutmayı hedefler. Aslında daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, web sitelerini kurallar çerçevesinde kullanan ve faydalı bilgi sunan kişileri sıralamaya alır ve yine bu sıralama kendi içinde sıralanır.

Google Algoritma güncellemeleri

Bakıldığı zaman Google oldukça fazla bir güncelleme içindedir. Aslında bunu tamamen iyi amaçlar doğrultusunda yapmaktadır. 2021 yılı en çok güncelleme yaptığı yıllar arasında görülür. Bu güncellemelerle bazı web siteleri iniş yaşarken bazıları ise çıkışı yakalamışır.2021 yılındaki güncellemeleri ise;

Ürün incelemeleri; bu anlamda başarılı olan sayfaları öne çıkarırken gerekli sayfaların trafiğini düşürmüştür. Bunu Nisan aylarında yapmıştır.

Spam bağlantılar güncellemesini de Temmuz aylarında yaparken web sitelerine gelen bağlantıların kalitesine odaklı bir güncelleme olmuştur.

Google Mum oldukça duyulan bir güncelleme olurken yapay zeka odaklı geliştirilmiştir. Karmaşıklığı en aza indirerek gerekli ve doğru bir sıralama yapılabilmesi için bu yapay zeka güncellemesi Multitask Unified Model olarak paylaşmıştır.

Sayfa deneyim güncellemesi yine 2021 de yaptığı güncellemelerden sadece bir tanesidir.

Featured Snippet güncellemisi de kullanıcı kişilerin gelecekteki olumsuz olarak etkilenebileceği olumsuzlukları indirgemek için geliştirilen bir algoritmadır.

Belirli Google Algoritması Kriterleri Nelerdir

Aslında yukarıda bahsettiğimiz gibi site için de belirlediği kurallardır. Kullanıcı dostu, yani seo, anahtar kelime, ziyaretçi süresi veya gelen bağlantılar gibi siteyi doğru amaçlar çerçevesinde belirlenen konuya sadık kalan web sitelerini öne çıkarmak için algoritmalar varlığını göstermiştir. Bir web sitesi olan kişi için oldukça önemli bilgiler olurken bu matematiksel konularının hepsinin üzeri çizilerek uygulanmalıdır.

Başlıca Google Algoritmaları Nelerdir

Google algoritması için aslında dijital ortam da bir analiz ve kontrol sağlanması denebilir. En çok bilinen ve güncellemeleri ile olumlu ya da olumsuz etkilenenler de olmuştur. Bu algoritmalarsa;

Pigeon 2014 yılında önemli bir farkındalıkla geliştirilmiştir. Alakasız yazıların öne çıkmasını engelleyerek kullanıcıların esas sordukları soruya net cevap bulabilmelerini sağlayan bir algoritma olmuştur.

Penguin 2010 yılında gelirken aslında bazıları için bir ceza sistemi olmuştur. Kişilere doğru ve anlaşılır bilgi vermeyen gereksiz web sitelerini eleyerek bu güncellemesi de konuşulmuştur.

Web sitesi Algoritması

Web siteniz bir yemek sitesi olabilir. Bunun için kullanacağınız kelimeleri öncesinde listelemeniz gerekebilir.

Örneğin pişirme süresi, kaç kişilik, malzemeler gibi anahtar kelime ya da seo odaklı cümleleri listelemek gerekecektir. Farklı konuları kullanılacak olan web sitelerinde yine kişilerin neyi aradıklarını tam olarak bulmalarını sağlayacak teknikler kullanılmalıdır.

Bu bakımdan doğru kelime yani seo kuralları çok önemlidir. Aslında algoritma net ve doğru yolu göster demek ister. Bunun içinde Google kurallarına uyarak ilerleme sağlanmak başarıyı getirecektir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…