Bulut tabanlı bir hizmet olan IaaS, yani Infrastructure as a Service, işletmelere depolama, ağ altyapısı veya işlem gücü sağlar. Türkçede karşılığı Hizmet Olarak Altyapı olan bu uygulama sayesinde kullanıcılar, fiziksel altyapıda oluşabilecek maliyeti düşünmez. Kullanıcılar istenilen işletim sistemini kullanabilir ve istedikleri uygulamaları da rahatlıkla çalıştırabilirler.
IaaS Türleri
Temelde aynı işlevde olsa da IaaS’ı üç farklı kategoride inceleyebiliriz.
- Public IaaS
İsminden de anlaşılacağı gibi ‘halka açık’ bir hizmet sunar. Genel bir bulut tabanlı hizmet ile işletmeler arasında paylaşımı açıklar. - Private IaaS
Size özel olarak çözüm sunan Private IaaS mimarisi, kendi sunucularınızdan kaynaklara erişim sağlar. - Hybrid IaaS
Public ve Private türlerinden oluşturulan bir kombinasyonla hizmet sunar. Birden fazla sunucu ortamında hem halka açık hem de kurum içi sunucular vardır.
IaaS Nasıl Çalışır?
Sistemin çalışma temelinde tüm IaaS sağlayıcıları, yani depolama, sunucu, ağ donanımı ile hipervizör, sizin ihtiyaç duyduğunuz sanal ve fiziki altyapıyı sağlar.
Bu sağlayıcıların çalışmaya başlamasıyla birlikte DevOps da çalışmaya başlar. Uygulama, veri tabanı ve de ara katman yazılımlarında yükleme yapılır, bakımlar gerçekleştirilir. IaaS depolama yönetimi çözümleri, verilerin depolanması, verilerin kurtarılması noktasında ihtiyaçlar sınırsız olarak karşılanabilir.
Yazılım testi ve geliştirme seçeneklerinde kurulumlar bu sistem sayesinde daha kolay gerçekleştirilir. Büyük veri analizleri için bile yeterli işlem gücü kısa sürede sağlanabilir.
IaaS Mimarisi ve Platformu
IaaS’te mimari oluşumu 4 aşamada görülür. Her aşama kendi içerisinde ayrı özellikler gösterir. Genelde ise yönetim sürecinde karmaşıklığı önler ve artabilecek masraflardan sizi kurtarmış olur.
Platformun oluşumuna baktığımızda ise şu başlıklar karşımıza çıkar.
- Ağ
- Depolama
- Hesaplama
- Fiziksel Veri Merkezleri
Ağ oluşturmada kullanıcılar, birden fazla ağ oluşturabilir ve bunları yönetebilir. Depolamada da birden fazla makine veya sunucudan gelen verileri sanal olarak depolar. Burada gelen kaynaklar değiştirilebilir ve silinebilir.
Yapılan işlemlerin performansını optimize etmek adına hesaplama işlemleri de sağlanır. Bu anlamda SaaS oluşturulur. IaaS farklı noktalara dağıtılan donanım bileşenlerini de içerir. Burada gelen veriler sanallaştırılır, bunlara erişmeye çalışan kullanıcılara iletilir.
IaaS Avantajları
Kullanımı, özel bir altyapı seçeneği ve bunun yönetilmesinden daha fazla avantaj içerir.
- Yenilikleri hızla gerçekleştirmenize olanak sağlar.
- Değişen iş komutlarına daha hızlı yanıtlar verir.
- Sermaye giderinde daha az bütçe çıkarır.
- İşlerinizde daha iyi odaklanma gerçekleştirir.
- Güvenilir bir seçenektir.
- Yeni çözüm veya uygulamaları kullanıcılara hızla ulaştırır.
- Yüksek performans gösterir, işlemlerde gecikmeler çok azdır.
IaaS Örnekleri Nelerdir?
Hizmet Olarak Altyapı çözümleri, şirketler tarafından farklı ihtiyaçlara yönelik olarak tercih edilebilir.
- IaaS bulut depolama ve web sitelerinin barındıırlması,
- Yazılım testleri ve geliştirmeleri,
- Web uygulamalarını destekleme işlemleri,
- Veri analizi
- Hızlı performansla bilgi işlem çalışmalarında kullanılır.