IP Nedir? IP Adresi Bulma

IP kavramı genel olarak internet ortamında sürekli olarak karşılaştığımız kavramlardan biridir. IP olarak ifade edilen bu iki harfli sözcük esasen bir kısaltmadır. IP’nin tam olarak açılımı ise ‘’Internet Protocol’’ olarak nitelendirilmektedir.

IP Nedir?

İnternet ortamında var olan her bir bilgisayar, protokol adresine sahiptir. Bu protokol adresi, Internet Protokol olarak adlandırılan IP’dir. Bir IP adresi noktalar eşliğinde ayrılır ve dört ayrı haneden oluşur. Örneğin; 5.255.255.255 gibi. Her bir web sitesinin de yine IP adresleri bulunmaktadır. Mantıken bakıldığında web sitelerinin adreslerini yazmadan, IP adreslerini yazarak da giriş sağlamak mümkündür ancak bu karmaşık rakamları akılda tutmak hayli zordur. Bu sebeple her bir alan adına karşılık gelecek şekilde bir IP adresi verilmiştir. İnternet ortamında doğru şekilde işleyen trafik akışı, IP adresleri aracılığıyla sağlanmaktadır.

İnternet ortamına bağlanan her kullanıcının kendine ait IP adresi vardır. IP adresleri sürekli olarak değişkenlik gösterir. Değişken olan IP adreslerine ise Dinamik IP adı verilmektedir. O an boşta olan bir IP adresi size verilir ve internete bağlandığınızda o adres ile işlemlerinize devam edersiniz. Her bağlantı esnasında IP adresinizin son hanesi değişir.

Dilerseniz internet sağlayıcınız ile görüşerek hiçbir zaman değişmeyen, ‘’Statik IP Adresi’’ alabilirsiniz.

Statik IP ve Dinamik IP Nedir?

IP adresleri iki türdedir: Statik ve Dinamik. Statik IP adresi hiçbir zaman değişkenlik göstermeyen, sabit bir IP adresidir. İnternet servis sağlayıcınız ile görüşerek ufak bir ücret karşılığında Statik IP adresi kullanabilirsiniz. Dinamik IP adresi ise sürekli olarak değişkenlik gösteren bir türdür. Her cihaza ya da her siteye yeniden bağlandığınızda size verilen IP adresi rakamları değişir. Statik IP adresi aldığınızda, servis sağlayıcınız tarafından manuel olarak verilir. Dinamik IP adresi ise otomatik olarak yazılımlar tarafından sürekli olarak sağlanmaktadır.

IP Adresi Nasıl Çalışır?

İnsanların ve hayvanların kendi aralarında iletişim kurmalarına olanak sağlayan dilleri vardır. Makinelerin de bu şekilde birbirlerini anlayabileceği iletişim dilleri ve kanalları bulunur. İnternete bağlanan cihazların da birbirlerini anlayabilecek, yorumlayabilecek yönde iletişim kurmaları mümkündür. İnternete bağlanan cihazlar, TCIP/IP yani Aktarma Kontrol Protokolü ve İnternet Protokolü sistemiyle birbirlerine bağlıdır. Bu sistemler sayesinde her makine birbiriyle sağlıklı biçimde anlaşabilir ve iletişim kurabilirler.

İnternete her bağlandığımızda, belirli web sayfalarını ziyaret ederiz. Ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin adresini tarayıcınıza yazdığınızda, o web sitesinin sunucusunun nerede olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ayrıca sadece sunucunun nerede olduğu değil, içeriklerinin de internet kullanıcısı tarafına çekilmesi gerekmektedir. İnternete bağlanıp, adres çubuğuna adres yazıldıktan sonra kullanıcının bilgisayarı ağ yönlendiricisi ile iletişim kurulur. Sonrasında ise mevcut sitenin dosyalarına erişmek için web sitesinin içinde bulunduğu sufnucuya bağlanılır. Tüm bu süreçler içerisinde her cihazın kendine ait bir IP adresi bulunmaktadır. Bu sayede her cihaz belirli IP adresleri eşliğinde karşılıklı ve sağlıklı biçimde iletişim kurabilirler.

IP Adresi Öğrenme

Her kullanıcının aklına gelen şeylerden birisi de ‘’IP Adresim Nedir?’’ sorusu olmaktadır. İnternet ortamında bulunan çoğu kullanıcı, IP adreslerini öğrenmek için girişimde bulunurlar. Hatta karşı tarafın IP adreslerini tespit edebilmek adına da yoğun çaba sarf edilebiliyor.

İnternet üzerinde kendi IP adresinizi sorgulamaya yarayan çeşitli web sayfaları vardır. IP adresi sorgulama işlemi için ipsorgu.com ya da ipnedir.com gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz.

IP adresi öğrenme yöntemi için farklı bir yol daha var. İnternet adreslerine ihtiyaç duymadan kendi bilgisayarınız aracılığıyla IP adresinizi öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarınız üzerinden ‘’Başlat’’ ya da ‘’Arama’’ kısmına ‘’cmd’’ yazarak aratın. ‘’Komut İstemi’’ olarak da bilinen ‘’Cmd’’yi çalıştırdıktan sonra karşınıza gelen ekrana ‘’ipconfig’’ yazın.

Daha sonrasında karşınıza gelen bilgilerden ‘’IPv4 Adress’’ hanesi, bilgisayarınızın IP adresini yansıtmaktadır.

IP Üzerinde Sayıların Anlamı

Quora üzerinde çeşitli içerikler yazan Richard Urwin’in şu bağlantı üzerinde belirttiği bilgilere göre, IP adresleri sistemi tasarlanırken büyük ölçüde ağda kaç bilgisayar olduğuna bağlı olarak beş sınıfa ayırmanın faydalı olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda ise bir ağdaki tüm bilgisayarların internet üzerindeki herhangi bir yerden herkese açık olarak erişilebilir olması beklenmektedir.

IP adresleri temel olarak beş ayrı sınıflandırmaya sahiplerdir: A, B, C, D ve E sınıfları.

A sınıfı bir ağda toplam 16 milyon 77 bin 214 bilgisayar bulunması mümkündür. 127 sayısı ile başlayan IP adresleri genel olarak yerel (lokal) ağlara aittir. A sınıfında bulunan bilgisayarlar 0 ila 127’ye kadar sayılardan oluşan IP adreslerine sahiptir.

B sınıfı bir ağda ise 65 bin 534 bilgisayar bulunabilmektedir. B sınıfındaki ağlar ise 128’den 191’e kadar başlayan sayılardan oluşan IP adreslerine sahiptir.

C sınıfı bir ağda ise yalnızca 254 bilgisayar bulunabilir. Diğer sınıflara göre daha küçük bir ağ topluluğudur. C sınıfı ağlarda 192 ila 223 arasında bulunan sayılardan oluşan IP adresleri mevcuttur.

D sınıfı ağlar 224-239 sayılarıyla başlarlar. E sınıfı ağlar ise 240-254 sayıları aralığından başlayan IP adreslerine sahiptirler. D sınıfı ağlar birden fazla noktaya yayın yaparlarken, E sınıfı ağlar ise yedek olarak nitelendirilebilir.

Richard Urwin’in yazısına göre, internetin hızlı şekilde büyümesiyle birlikte bu sınıflar fazla karmaşık sorunlar doğurmaya başladılar. Adreslerin tükenmesiyle birlikte özel bir ağ adresi tanımlandı.

A, B ve C sınıflarında:

  • A Sınıfı: 10 ile başlayan adresler.
  • B Sınıfı: 172 ile başlayan ve ikinci sayı dizisi 16 ila 31 arasında olan adresler.
  • C Sınıfı: 192.168 ile başlayan adresler.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hepimiz bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi çok sayıda internete bağlı cihaza sahip olsak da, yerel ağlar için 254 adresi hala çok sayıda mevcuttur. Bu sebepten dolayı da cihazlarımızın çoğu 192.168 şeklinde başlayan IP adreslerine sahiptirler. Özellikle bilgisayarınızın ‘’Komut İstemcisi’’ kısmına ‘’ipconfig’’ yazdığımızda karşımıza çıkan ‘’IPv4 Adresi’’ bu IP adresini bizlere iletmektedir. Diğer özel ağ adreslerine de rastlayabilme ihtimalimiz mutlaka vardır. Bu da bizlere, internet servis sağlayıcımızın yönlendiricimizi nasıl kurduğuna bağlı olduğunu ifade etmektedir.

Kendi oluşturmuş olduğunuz sunucularda da bu tür işlemler eşliğinde kontroller sağlayabilirsiniz. Aysima olarak sunucu barındırma hizmetimize göz atabilir ve gerekli hizmetleri inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

CyberPanel Nedir?

Web sitelerimizin yönetiminde kullanabileceğimiz onlarca web hosting çeşidi vardır. Ancak en popüler ve bilinen web kontrol panellerinin kullanım…
Daha Fazla

DirectAdmin Nedir ?

Hosting yönetimi konusunda kullanıcılara yol gösterici basit bir sistem olan DirectAdmin, işlerinizin kolay ve hızlı şekilde yürütülmesini sağlar.…
Daha Fazla

POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında…