SEO Nedir?

SEO nedir sorunu incelediğimizde SEO kavramının “Search Engine Optimization” baş harflerinden geldiğini anlayabiliriz. Türkçe’de ise “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. SEO günümüzde pek çok insan merak ettiği ve aynı zamanda ilgi duyduğu bir kavramdır.

Biz de bu konuyu arama motoru optimizasyonuna meraklı kişiler için daha anlaşılır bir hale getirebilmek amacıyla birkaç başlıkta ele alacağız.

SEO Ne Anlama Geliyor?

SEO, bir web sitesinin arama motorlarında optimize bir şekilde çalışabilmesi, üst sıralarda yer alabilmesi, otoriter bir hale gelebilmesi için uygulanan çeşitli teknik çalışmalar topluluğudur. Yapılan çalışmalara örnek vermek gerekirse bu çalışmalar iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar: site içi SEO ve site dışı SEO’dur.

Site içi SEO (On-Page SEO)

Görsel Optimizasyonu

Web sitenizde kullandığınız görsellerin de optimize edilmesi gerekir. Görsel aramalardan da web sitenize trafik çekebilirsiniz. Bunun için de kullandığınız görsellerin boyutuna dikkat etmelisiniz. Ayrıca görsellerin alt text ve alt attribute alanlarını yani görsel bilgilerini eksiksiz doldurmalısınız.

Metin Optimizasyonu

İçeriklerinizin ziyaretçileri sıkmayacak şekilde akıcı ve özgün olması site içerisinde geçirilecek zamanın artması açısından oldukça önemlidir. İçerik optimizasyonu yaparken metin alanlarında bu adımlara dikkat ederek strateji geliştirmelisiniz.

  • İçerik stratejisinin belirlenmesi
  • Anahtar kelime araştırması
  • Anahtar kelime kullanımı yoğunluğu
  • Başlık kullanımı (heading etiketleri)

Site Hızı

Web sitenizi ziyarete gelen kullanıcılar site yavaş açıldığı takdirde sayfanızdan hemen çıkabilir. Yani siteyi terk etme eğilimi gösterirler. Web site hızının düşük olması kullanıcı kaybedilmesine neden olur. Aynı zamanda Google gibi arama motorlarının botları da site taramasında rahat taranabilir olmayacağından olumsuz etkilenecektir. Site hızında sahip olduğunuz hosting paketlerinin de bir hayli etkili bir faktör olduğunu hatırlatmalıyız.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Arama motorlarına göre değil de kullanıcıların yönelik tasarlanan web siteleridir. Kullanıcı dostu web site, genel site düzeni ve ulaşılabilirlik açısından ziyaretçilerine kolaylık sağlar. Ek olarak sitede belirlenmiş yazı dili, font kullanımı, site rengi ve iç linklemeler gibi konulara da önemlidir.

Dış SEO (Off-Page SEO)

Dış SEO çalışmaları, web sitesinin popülaritesini ve bilinirliğini arttırmak için site dışında yürütülen faaliyetlere denilir. Backlink bunun en önemlisidir.

Herhangi bir web sitesinin, başka bir siteye referans olarak link (bağlantı) vermesine denir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Bunlar:

  • Sayfanın otoritesi
  • Link verilen sitenin içerik ile alaka düzeyi
  • Bağlantı güncelliği yani tazeliği 
  • Bağlantı verilen sitenin arama motoru tarafınca güvenilirlik seviyesi
  • Link çıkışındaki bağlantıların sayısı

Genel olarak bu çalışmalar kullanıcı deneyimini arttırmaya yarayacak çalışmalardır.

SEO Neden gereklidir?

Gelişen internet ve teknoloji ile sektörel bazda rekabet iyice artmıştır. İnternette var olabilmek eskisine göre daha da önemli bir haldedir. Böyle bir durumda SEO’nun önemli hiç de yadsınamayacak düzeydedir. Peki neden gerekli olduğunu ise şu şekilde maddeler ile açıklayabiliriz.

Hedeflenen anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alabilmek.

Web site içinde kullanıcı/ziyaretçi sayısını arttırmak.

Sitedeki geri dönüş oranını yükseltmek. Kullanıcıyı ziyaretçiye ardından müşteriye/aboneye dönüştürmek.

Sitenizin maddi değerini korumak ve yükseltmek.

Daha profesyonel ve kaliteli olduğunuzu kanıtlayarak müşterilerin güvenini kazanmak için,

Rakip kontrolü yapmak ve rekabete girerek onları geçmek için.

Marka bilinirliğini yükseltmek.

E-Ticaret sitelerinin müşteri sayısı artar.

Marka gelirini arttırmak.

SEO Uzmanı Kimdir?

SEO Uzmanı, web sitelerini analiz etmek, incelemek, SEO’daki teknolojik gelişmeleri takip etmek, sektörel güncelliğini korumak, bilginin uygulanabilirliğini ve performansından sorumlu olan kişidir. Kısaca SEO faaliyetlerini yürüten kişiye denilir.

SEO uzmanı aynı zamanda anahtar kelime analizi, backlink kaynakları ve link inşası, web site optimizasyonu, rakip analizi, algoritmik gelişmeler, takip ve raporlama, mobil uyumluluk, mevcut içeriklerin optimizasyonu ve içerik kalitesini yükseltmek için çalışmalarda bulunur.

SEO’da Index nedir?

Index işlemi, SEO kriterlerine uygun biçimde web sitelerinin arama motoru botları tarafından taranarak kategorize edildikten sonra arama motoru sonuç sayfasında göstermesidir. Indexlenme işlemi, kullanıcıların yaptığı arama sorgularından daha fazla verim elde edebilmesi için mühim bir konudur. Web sitelerinin sayfalarının SERP alanlarında listelenmesi ile oluşur.

SEO Çalışmalarında Anahtar Kelimenin Önemi?

SEO çalışmalarında anahtar kelime oldukça önemlidir. Nedeni ise, kullanıcıların herhangi bir arama sorgusunda tarayıcıya yazdığı kelime veya kelime öbeği ile sizin sunduğunuz içerikler arasından bir köprüdür. Kullanıcın size ulaşabilmesi için bu kelime üzerine yoğunlaşarak stratejiler geliştirmeli ve rakiplerinize göre daha üst sıralarda yer almalısınız. Böylece sıradan bir kullanıcı sizi SERP’teki konumunuzdan kaynaklı olarak bulabilsin. Temelde doğru bir anahtar kelime çalışması yürütmek SEO çalışmalarınızdaki performansınız için oldukça önemlidir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Cache Nedir?

Cache genel olarak uygulamaların, tarayıcıların ve web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için geçici veriler toplar. Bu…