Türkçede ‘Ağa Bağlı Depolama’ olarak ifade edilen ‘Network Attached Storage’ kelimelerinin baş harflerinin kısaltılması ile kullanılan NAS; bir ağ sistemi içerisinde çalışanların verilere daima erişebilmesini sağlayan dosyalara özel olarak ayrılmış bir depolama cihazıdır. Bütün bilgisayar ağlarında sunucu makineleri ve istemci makineleri birbirine bağlı şekilde çalışırlar. NAS cihazı ise yalnızca Dosya Aktarımı ve Veri Depolama hedeflerini yerine getiren özel sunucular olarak karşımıza çıkar.
Güvenliği en iyi seviyeye ulaştıran NAS cihazları hızlı işlem yapma, güvenilir veri depolama gibi avantajlar sağlar. Günümüzde çeşitli bilgi işlem eylemleri açısından birçok firma tarafından tercih edilen makinelerden biridir.
NAS (Ağa Bağlı Depolama) Ne İşe Yarar?
Kurumsal firmalar, kobiler vs. pek çok farklı sektörde hizmet veren kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edilen NAS depolama alanı oldukça iyi avantajlar sunmaktadır. Diğer sunucularla karşılaştırıldığında NAS üzerinden işlem yapmak çok daha hızlı ve verimli ilerler. Ayrıca maliyeti düşük, yapılandırması kolay, yönetimi kolay ve ölçeklenebilir bir seçimdir. Firmalar tarafından kullanılan elzem birçok uygulamayı destekler. Bunlara örnek göstermek gerekirse; maaş bordroları, video editleme, günlük veri kaydı, analiz raporları, muhasebe verileri, e-posta uygulamaları ve daha pek çok unsuru örnek verebiliriz.
NAS kullanımının sağladığı avantajları sıralamak gerekirse bunlardan bazılarını şu şekilde belirtebiliriz;
- Küçük işletmeler için veri depolama alanında pahalı olmayan ama üst düzey performans gösteren bir çözümdür.
- NAS araçlarını kullanarak firmanız için özel bulut depolama alanı dağıtabilirsiniz.
- Web tabanlı veya sunucu tabanlı web uygulamalarını NAS üzerinden geliştirebilir ya da test edebilirsiniz.
- Çok güvenli bir ortamda şirket içinde veri depolama ve paylaşımı yapabilirsiniz.
- Arşiv oluşturarak veri yedeklemesi yapabilir ve verilerinizi ekstra yedekleyerek kurtarma gerektiğinde NAS cihazınızdan yardım alabilirsiniz.
- Torrent ve medya dosyalarının akışını sağlayabilirsiniz.
- NAS üzerinden dahili yazdırma deposu kurabilirsiniz.
- NAS aynı zamanda sanal masaüstü altyapısı barındırabilen bir cihazdır.
- Diğer verilere göre daha sık erişim gerektiren videolar ve fotoğrafları depolayarak erişimi hızlandırabilirsiniz.
- Dosya depolama, nesne depolama ve blok depolama seçeneklerini kullanarak firmanız için en uygun depolama tekniğini kullanabilirsiniz.
- Farklı NAS cihazı türleri sayesinde firmanız için en iyi cihaz türünü bulup kullanabilirsiniz.
NAS Cihazının Türleri
Üç farklı NAS cihazı türü bulunmakta olup bunlar;
- Dikey ölçeklenebilir
- Yatay ölçeklenebilir
- Sunucu tabanlı şeklinde birbirinden ayrılmaktadır.
Dikey Ölçeklenebilir NAS Cihazı
Çift kontrolör tarafından yönetilen dikey ölçeklenebilir NAS cihazları yönetilen depolama driverlarından meydana gelir. Depolama ihtiyacının daha yüksek olmasının gerekli olduğu birimler için sayısı arttırılarak kullanılabilir.
Yönetici ve kapasite limiti olan bu cihazlar sadece bir miktara kadar sürücüyü beklenen performansla yönetebilmektedir. Limite ulaşıldığı zaman yeni bir cihaz satın alınması gerekmektedir.
Yatay Ölçeklenebilir NAS Cihazı
Ağ üzerinden birim sayısı ve dosya paylaşımları sağlayan sunucu gruplarının yer aldığı NAS cihazları yatay ölçeklenebilir şeklinde nitelendirilirler. Sürücü ve kontrolörleri bulunan bu cihaz için tek bir mantıksal birim şeklinde görev yapması adına birden fazla fiziki birimi birbirine bağlamak gerekli görülebilir. Kapasitesi arttırıldıkça performansı daha yüksek hale gelir.
Sunucu Tabanlı NAS Cihazı
Firma içinde dosyaların depolanmasını sağlamak için kullanılan cihazlar sunucu tabanlı NAS cihazlarıdır. Farklı boyutlarda alınabilir ve ağ üzerinden kendisine özgü tahsis edilmiş birimler tarafından kontrolü ile yapılandırması yapılabilir.