Sunucu Yavaşlamalarının Altında Yatan Nedenler ve Çözümleri

İngilizce olarak ‘Server’ şeklinde de dilimizde ifade edilen sunucu, bilişim dünyasında ‘istemci’ olarak da adlandırılmaktadır. Çeşitli cihaz ve programlarda farklı görevler üstlenerek işlemleri kolaylaştıran bilgisayar donanımları ya da yazılımları olarak karşımıza çıkan sunucular veri ile kaynak paylaşımı gibi görevleri yerine getirdiklerinden dolayı ‘server’ ismini almışlardır.

Farklı alanlarda kullanılan sunucularda bazen yavaşlama problemi olduğu görülür. Bu içeriğimizde yavaşlama problemlerinin neden kaynaklanabileceğini ve bunlara dair çözümlerin neler olduğunu sizlere detaylı şekilde vererek yavaşlama probleminden kurtulmanıza yardımcı olmayı hedefledik.

Sunucu Yavaşlamalarının Altında Yatan Nedenler

İlk olarak sunucunuzun neden yavaşlamış olabileceğini tespit edebilirseniz çözümü uygulamanız ve ilgili sorundan hızla kurtulmanız daha pratik bir hal alacaktır. Sunucuları yavaşlatan nedenlerden bazılarını detaylı şekilde inceleyelim.

Donanım Yetersizliği

Donanım için önemli olan bellek, işlemci, disk alanı gibi yetersizliklerin varlığı sunucuların yavaş çalışmasına yol açabilir.

Yoğun Site Trafiği

Sitenin çok yoğun trafiğinin olması sunucuyu yavaşlan en yaygın nedenlerdendir. Bir web sitenin bilinirliği arttıkça trafiği de artacaktır. Bu durum aynı anda aniden çok sayıda ziyaretçinin siteye girmesi halinde sunucunun yetersiz kalması ve işlemlere yeterli hızda yanıt verememesine yol açabilir.

Yazılımsal Problemler

Bazen yazılım hataları sunuculardan beklenen performansın düşmesine yol açarlar. Bu durum en sık yazılımın güncel olmaması ya da hata içermesi halinde ortaya çıkmaktadır.

Ağ Problemleri

Sunucuların yavaşlamasının nedenlerinden biri de ağ problemleridir. Sunucunun bağlandığı ağda bir problem varsa bu durum tamamen bağlantı kopukluğuna yol açabileceği gibi sadece işlemlere geç yanıt verme olarak da ortaya çıkabilir. Bunun sebepleri ise genel olarak ağ trafiğinden ya da ağ altyapısının yetersizliğinden ileri gelmektedir.

Sunucu Yavaşlamasında Çözümler – Sunucuyu Hızlandırma

Yavaşlayan bir sunucunuz varsa nedeni tespit ederek çözüme rahatlıkla varabilirsiniz. Genel olarak görülen problemlere bağlı sizlere önerdiğimiz çözümleri birlikte inceleyelim.

Donanım Yükseltme

Eğer donanımın sunucu için yetersiz kaldığını düşünüyorsanız bu durumda belleği arttırma, daha güçlü işlemci kullanma, disk alanını arttırma gibi çözümler sizin için yeterli olacaktır.

Yük Dengeleyici

Bir sitede çok yüksek trafik varsa yük dengeleyici kullanımı ile sunucunun performansı iyileştirilebilir. Sunucuya gelen trafiği başka sunuculara dağıtarak sunucudaki iş yükünü hafifleten yük dengeleyiciler oldukça avantajlı sonuçlar elde etmeyi sağlar.

Yazılım Güncelleme

Belirli aralıklarla yazılım güncellemesi yaparak sunuculardaki yavaşlama durumunu engelleyebilirsiniz. Benzer şekilde yazılımda fark edilen bir hatanın düzeltilmesi de sunucuyu hızlandıracaktır.

Ağ Altyapısı Güçlendirme

Ağ altyapısında bir yetersizlik fark edildiğinde bunu güçlendirmek sunucunun performansını iyileştirecektir. Bunun için internet bağlantısı daha hızlı bir servisle değiştirilebilir. Bunun yanı sıra ağ bağlantısını daha güvenli hale getirmek ve istenmeyen gizli kullanımların önüne geçmek adına bulut sunucu kullanımı tavsiye edilmektedir.

0 Shares:
You May Also Like
Daha Fazla

IP Nedir? IP Adresi Bulma

IP kavramı genel olarak internet ortamında sürekli olarak karşılaştığımız kavramlardan biridir. IP olarak ifade edilen bu iki harfli…
Daha Fazla

RTT (Round Trip Time) Nedir?

Temelde gidiş-dönüş anlamına gelen Round Trip Time (RTT), işleyişi bakımından, verilerin bir tarayıcıdan ayrılıp tekrardan aynı noktaya gelme…
Daha Fazla

POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında…
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…