Webp Nedir ?

Sitelerin hızlı açılması sunucu özellikleri kadar sitenin sahip olduğu görsel boyutlarıyla da ilgilidir. Optimize edilmiş görseller her zaman sizi bir adım öne çıkarır. Medya içeriklerinin uzantıları her sitede farklı olabilir. Fotoğraflarda jpeg, png veya GIF seçenekleri görülür. Eğer ki bunlar yüksek boyutlularsa sitenizin yavaş açılması ve böylece de kullanıcı trafiğinin azalması gerçekleşebilir. WebP sayesinde bu formatların boyutları küçültülebilir. Buna rağmen de kalitelerinden ödün verilmez. Webp nedir sorusu da en kısa tabiriyle dosya sıkıştırma yöntemi  olarak cevaplanabilir.

WebP Özellikleri Nelerdir?

Bir web sayfasını öne çıkaran elbette ki görselleridir. Tasarımsal olarak kullanıcıya hitap etmesi ve basit arayüzde olması kullanıcı deneyimini artırır. Bir diğer tarafta ise tasarımların doğru tercih edilmediği yöntemleri ele alacak olursak da, yüksek boyutlu olurlarsa sitenin açılış hızı yavaşlar. Bunun sonucu arama motoru tarafından fark edilir. Kullanıcıların sitenizden ayrılma hızıyla arama motorlarının sonuç sayfalarında geriye düşersiniz. Bu anlamda yapılacak seo çalışmalarından biri de site optimizasyonu işlemleridir. Görsellerin iyileştirilmesi için de webp dönüştürücü işlemi uygulanır. Dosyaların kalitesini bozmadan boyutlarını küçültürler. 2010 yılı itibariyle kullanılmaya başlayan bir dosya sıkıştırma biçimidir. Zamanla kullanıldığı tarayıcılar arttıkça kullanım sayısı da artmaktadır.

WebP Destekleyen Tarayıcılar

Günümüzde en çok kullanılan tarayıcılar Google Chrome, Opera, Firefox, WebP sıkıştırma biçimini desteklemektedir. Safari ve yakın bir zamanda kaldırılan Internet Explorer desteklemiyordu. Ancak önemli bir hizmet sağlayan WebP’nin kullanıcı deneyimine olan katkısı göz önüne alındığında yakın bir zamanda tüm tarayıcıların Webp destekli olacağı söylenebilir. Bu formatı kullandığınız tarayıcı Chrome olup kullanıcıların görüntülediği tarayıcı farklı olursa istenen verim alınamaz. Yani bu noktada da tarayıcı desteklemesi önemlidir. WebP çeşitlerinde de farklı sıkıştırma yöntemleri bulunuyor. Burada da destekleyen tarayıcılar farklı olabilmektedir.

Kayıplı ve Kayıpsız WebP Nedir?

WebP’de kayıplı ve kayıpsız dönüştürücü seçenekleri vardır. Kayıplı WebP, görüntüde bakıldığında farkedilemeyen kısımları yok ederek boyutu küçültür. Kayıpsız WebP ise dönüştürücü işleminde TIFF, JPG, GIF veya PNG dosyalarında kalitenin düşürülmeden boyutunun küçültülmesi uygulanır. Google tarafından geliştirilen kayıpsız seçeneğinde çok daha farklı ve karışık sayılabilecek bir işleyiş vardır.

Bir de animasyon webp seçeneği vardır. Bunu da zaten GIF uzantısında olduğunu anlayabiliriz. Bu seçenek kayıpsız sıkıştırma işlemine ihtiyaç duyar. Şöyle ki animasyonlu GIF için eğer kayıplı dönüştürücü webp uygulanırsa yüzde 64, kayıpsız uygulanırsa yüzde 19 gibi bir kayıp söz konusu olur. Animasyonlu WebP, GIF’ten daha fazla kod çözme süresine sahip olduğu için özellikle mobil kullanımlarda çok önemlidir.

WebP Avantajları ve Dezavantajları

WebP’nin görsellerdeki iyileştirici katkısı göz önüne alındığından bunun seo açısından ne kadar önemli olduğunu da anlayabiliriz. Bir web sitesinin geç açılması, arama motoru botları tarafından olumsuz değerlendirilir. Kullanıcı deneyimi kötüyse sizi rekabet ettiğiniz sektörü ve anahtar kelime gruplarında daha geri sayfa sonuç sayfalarında gösterebilir.

  • WebP hem görüntü kalitesini kaybettirmemesi hem sitenin hızlı açılabilmesi için boyutu küçültebilen seçeneğiyle kullanıcı deneyimine olumlu katkı sunar.
  • Normal bir jpeg görüntüsü ile webp jpg arasında büyük farklar vardır. Kayıplı ve kayıpsız olarak farklı seçenekleri olması da medya uzantısı çeşitlerinde etkisini sürdürmektedir.
  • Site hızınızı artıracak optimizasyon seçeneğidir. Buna karşın görüntüler kalitelerinden de ödün vermemiş olur.
  • Bir tek dezavantaj olarak ise henüz tüm tarayıcılar tarafından desteklenmemesi gösterilebilir.
0 Shares:
Önerilenler