cPanel Sunucularda LiteSpeed Kurulumu

LiteSpeed, sunucularınızda Apache yerine kullanabileceğiniz güvenli, yüksek performanslı ve işlevi bir hayli geniş olan bir web sunucusudur. Bu noktada Apache’nin yerini tamamen elinden alıyor ve her bir fonksiyonunu en iyi şekilde yerine getirmektedir. Bu işlemleri uygulama adımında da sunucu performansını ciddi oranlarda arttırmaktadır. LiteSpeed Web Sunucusu, 2003 yılından bu yana internet sektöründe hizmet veren ve büyük başarılara imza atmış olan bir isimdir. Bağımsız olarak yapılan araştırmalara göre en popüler web sunucusu olarak ismi anılmaktadır. Bu alanda genel olarak LiteSpeed Web Sunucusunun tamamen performans odaklı olarak geliştirildiğini söylemek mümkündür. 

Bu yazımızda cPanel kullanıcıları için LiteSpeed kurulumu adımlarını ele alacağız. Tabi öncesinde bazı merak edilen konulara da değinmek istiyoruz. Bu sayede gözden kaçabilecek ve bilmeniz gereken noktaları da kaçırmamış olacaksınız. 

LiteSpeed Temel Özellikleri Nelerdir?

LiteSpeed’i öncelik olarak paylaşımlı hosting sunucularında kullanmanız en önemli konulardan birisidir. LiteSpeed ile birlikte hosting sunucularında yer alan load seviyeleri, en normal ve stabil bir düzeyde işleyişini sürdürmektedir. Bu da sunucunun daha performanslı ve hatalara yer vermeden çalışmasını sağlamaktadır. cPanel üzerinde kuruluma geçmeden önce LiteSpeed özellikleri başlıklarına hızlıca bir göz atmak istiyorum. Bu sayede sizler de LiteSpeed’i daha yakından tanımış olacaksınızdır. 

Üstün Performans

LiteSpeed web sunucusunun en temel ve öne çıkan özelliklerinden birisi, performans olarak çok daha iyi bir yapıya sahip olmasıdır. Burada yapılan araştırmalar, rakiplerine göre uygulanmış ve kanıtlanmış bir yapıya sahiptir. Rakiplerine göre esnek ve performanslı bir yapıya sahip olması, sitenin ve statik dosya türlerinin de açılış hızını yaklaşık x10 kat kadar arttırmaktadır. Bu durum da hem sitenizin genel durumuna hem de SEO yapısına olumlu sonuçlar katmaktadır. LsPHP özelliği ile birlikte de, Apache’ye göre daha hızlı olarak PHP işlemlerini işleyebilme özelliğine sahiptir. 

Güvenlik 

Güvenlik konusunda da LiteSpeed, rakiplerine göre ön planda çıkmaktadır. LiteSpeed web sunucusu ile birlikte Mod_Security’nin tamamen entegre bir şekilde çalışma özelliğine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu sayede de WAF çözümünü LiteSpeed ile birlikte karşılamak mümkün hale gelmektedir. WordPress tabanlı olarak brute force ve DDoS gibi saldırı türlerine de önlemler almaktadır. Aynı zamanda IP bazlı olarak rate limit işlevi sayesinde, gelen saldırıları en az oranlar durumuna indirgeyebilirsiniz. 

Htaccess (Apache) Uyumluluğu

LiteSpeed, her ne kadar Apache’ye rakip olarak ya da ondan daha iyi olarak tanınsa da, Apache ile uyumlu olarak geliştirilmektedir. LiteSpeed ile birlikte Apache’ye ait olan “mod _security” gibi modüller ile birlikte tamamen uyumlu olarak çalışma yapısına sahiptir. Bu durumda da htaccess’e sahip olmuş olan tüm yazılımlar, kod değişikliği olmadan LiteSpeed web sunucusunda stabil ve sorunsuz olarak çalışmaktadır. 

İşlemci ve Kaynak Kullanımını En Aza İnmesi

LiteSpeed sunucusunu genel olarak rakipleri ile kıyaslama yapmaktayız. Çünkü bu tür rekabetin ve kullanım oranlarının çakıştığı ortamlarda, rakip incelemeleri en önemli konulardan birisidir. LiteSpeed, Apache’ye nazaran daha az kaynak ve işlemci tüketimi sağlamaktadır. Bu da sunucuların fazla yorulmamasına ve daha performanslı çalışmasında büyük bir etkendir diyebiliriz. Sunucunuz ağır şartlarda olsa dahi çalışması hafifleyecek ve sisteminizin çalışması rahatlayacaktır. 

LiteSpeed Web Sunucusunu cPanel’e Kurma

Apache’nin yerine yeniden kurulum yapacağız ve LiteSpeed web sunucusunu yükleme adımlarını uygulamamız gerekiyor. Bu konuyu eğer maddelerimizi takip ederek ilerleme kat ederseniz, herhangi bir karışıklığa meydan okumadan işlemlerinizi tamamlamış olacaksınızdır. Dilerseniz cPanel LiteSpeed kurulumu adımlarımıza geçiş yapabiliriz. 

LiteSpeed kurulumunu tamamlamadan önce iki farklı ön koşulu yerine getirmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise gerekli kurulum adımlarına hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Peki bu ön koşullar nelerdir? Kısaca maddeler halinde bir göz atalım.

  • LiteSpeed Web Sunucusu Lisans Belgesi: Öncelikle cPanel uzantı mağazası bölümünden bir LiteSpeed lisans satın almanız gerekmektedir. Aynı zamanda ücretsiz paketlerinden de yararlanma imkanınız mevcuttur. Ücretsiz pakette 2GB yada daha az bir belleğe sahip sunucuda kullanım sağlayabilirsiniz. 
  • Erişim Özelliği: Bir diğer ön koşulumuz ise SSH erişimi olmaktadır. cPanel sunucusu üzerinde root düzeyinde SSH erişimi sahibi olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde kod ve kurulum alanında problemler yaşayacaksınızdır. 

Öncelikle SSH üzerinden kod satırını açıyoruz ve aşağıda yer alan komutu giriyoruz. 

“cd /usr/local/src

wget http://www.litespeedtech.com/packages/cpanel/lsws_whm_plugin_install.sh

chmod 700 lsws_whm_plugin_install.sh

./lsws_whm_plugin_install.sh

rm -f lsws_whm_plugin_install.sh”

WHM panelinde giriş yaptıktan sonra sol menü üzerinden Plugins > LiteSpeed Web Server seçeneğine tıklıyoruz. Ardından altında açılmış olan Install LiteSpeed Web Server seçeneğine tıklıyoruz. Sözleşmeleri okuyarak kabul ederek ve gerekli yerleri kendi bilgilerine göre doldurun. Tüm işlemler bu kadar, son olarak Switch to LiteSpeed diyerek Apache sunucusundan LiteSpeed’e hızlıca geçiş sağlıyoruz. Apache ile PHP yapılandırmalarınızı kopyalamak için ise, Build Matching LSPHP özelliğini kullanmanız yeterli olacaktır. 

Bu adımları takip ettiğinizde hızlıca kurulum tamamlanmış olacaktır. LiteSpeed cPanel kurulumu adımlarının kolay bir yapıda olması, kullanıcılar için de büyük bir avantaj durumuna dönüşmektedir. Sizlerde panel üzerinden yukarıda yer alan adımları takip edebilir ve hızlıca LiteSpeed sunucusuna geçiş yapabilirsiniz. 

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

cPanel Nedir?

Yeni Başlayanlar için Kapsamlı Rehber İnternet dünyasında web sitesini yönetmek, en çok teknik bilgilere sahip olmayan kişiler için…